April 2011

Een weekendje heen en weer naar Frankrijk. Een flits bezoek waarin ook nog flink wat werk verzet zou moeten worden. Niet mis dus.

De bedoeling was om in dit weekend de onderkastjes van de keuken te zetten met het daarop behorende blad en de gaten voor de kookplaat en spoelbak. En daarbij was het niet een gewone rechte keuken. Nee we wilden hem graag in de hoek. Een hoek die niet precies 90 graden is. Helemaal niet mis dus.

Maar goed met de juiste mensen, om precies te zijn 1 (mijn zwager) en een helper (ik dus) en voldoende gereedschap (een koffer vol) zou het moeten lukken, als er niet al te veel tegen zou zitten.

De reis heen verliep goed. Klein oponthoud bij Parijs, maar dat mag geen naam hebben. Klein probleempje bij de tolwegen met de betaling, maar ook dat was niet noemenswaardig. Dus om half drie ‘s middags stonden we op de plek van bestemming.

Eerst even een rondje rond en door het huis om alles te laten zien wat er gebeurd was. Daarna wat drinken en eten en dan maar aan de slag. Hoe meer we vandaag nog konden doen, hoe makkelijker het de volgende dag zou zijn om het zover af te krijgen als gedacht.

De kast voor de koelkast en de combimagnetron was de aftrap. En gelijk hadden we een klein probleempje. Het stopcontact voor de koelkast zou half achter de kast komen. In eerste instantie leek het erop of het met een kleine ingreep aan de kast verholpen kon worden, maar al gauw bleek dat dit niet ging werken. Dus dat stopcontact maar verplaatsten. En dan is het maar goed dat het een hole wand is. Even een gaatje boren en het stopcontact kon voldoende om, om hem geheel in de kast te krijgen. Probleempje opgelost. Alles werd goed aan de wand vastgezet en al snel stond er een stevige kast.

Dat had ik nog niet gezegd, maar als je aan zo’n keuken begint, zeker een keuken die al eens gebruikt is, lijkt het allemaal nogal slapjes. De pootjes wiebelen, de wandjes wiebelen en eigenlijk kun je er zo ongeveer elke vorm in krijgen die je maar wilt. Dus ja, als de kast dan vast staat en je kunt er echt aan zitten, zonder dat je bang bent dat het omvalt, voel je wel iets van trots.

De andere kastjes waren eigenlijk zo gezet. Ze werden niet alleen aan de wand, maar ook aan elkaar vast gezet, zodat je op het laatst een stevige basis had voor het keukenblad. Alleen de vaatwasser zorgde nog voor wat probleempjes omdat die geen pootjes had en we die niet op de juiste hoogte konden krijgen. Daarnaast kwam hij dicht tegen de wand, zodat de kraan en de afvoer die we er achter hadden gepland, niet meer geplaats kon worden. In ons hoofd is dat probleempje wel opgelost, maar het moet alleen nog een volgende keer in praktijk gebracht worden.

Aan het eind van de dag stond de ombouw en waren we eigenlijk wel tevreden over het resultaat.

De volgende ochtend waren we niet al te vroeg wakker en zijn we snel aan de slag gegaan. Het was eigenlijk een spannende dag, omdat de bladen gezaagd zouden worden en als dat mis zou gaan, zou er geen keuken staan. Zo simpel ligt het. Doordat de hoek niet geheel haaks is, kwam er heel wat meetwerk aan te pas, voordat de zaag in het blad ging, maar dat ging dan ook in 1 keer goed. Het korte blad paste percies. Het volgende blad was wat lastiger omdat die pas op maat kon komen als ook de verbinding met het andere blad goed zou zijn. Doordat er op de hoek een paal stond, was dat nog lastig te realiseren. Maar ook hier was het eigenlijk zo gepiept. Alles paste in elkaar en na wat schaafwerk, hadden we een prachtig bovenblad die goed aan elkaar paste. Hulde aan de vakman (mijn zwager dus) De verbinding was nog wat werk, maar ook hier zag het er prima uit en kwam het vele gereedschap van pas. wat gaten in de bladen voor de verbinding, en wat sleuven om de bladen naar elkaar toe te trekken en klaar was Kees. Dit klinkt allemaal wat simpel, maar zo ging het ongeveer wel. Eigenlijk zat er weinig tot niets tegen.

En dan moeten er nog gaten in dat blad komen voor de wasbak en kookplaat. We hadden gedacht de kookplaat in de la te plaatsen van een kastje aan de korte kant van de keuken, maar dat ging niet passen. Vandaar dat hij een stuk naar rechts ging, boven de vriezer. Ook beide gaten waren eigenlijk zo klaar en na wat kit en schroefwerk hadden we zowaar een echte keuken. En het was nog maar net middag. Dat was veel eerder dan de planning.

Dus ja, wat doe je dan met de resterende tijd. Je begint aan de bovenkastjes. En daar hadden we niet alles voor bij wat we nodig zouden moeten hebben. Niet gepland he. Dan krijg je dat. Dan maar even snel naar Roanne op en neer. Nou ja snel. Je bent daar makkelijk een anderhalf uur mee zoet.

En ondanks dat alles, hingen aan het eind van de dag ook alle bovenkastjes netjes op een rij boven het aanrecht. Tijd voor een welverdiende maaltijd, douche en een flesje port. Vroeg was het niet meer. Wel gezellig en ontspannen. En dan slaap je lekker. De volgende dag werd de reis terug dan ook wat later gestart als dat we dat zelf altijd deden, maar op zich waren we nog mooi op tijd terug.

Om het kort te houden een geslaagd, productief en gezellig weekend wat zo nog eens zou mogen.

PS. je kunt ook een kort filmpje bekijken