De naam

In Frankrijk hebben veel woningen een naam. Dit omdat er in kleine plaatsen geen straatnamen en nummers zijn,wat het zoeken erg lastig maakt. De postbode weet je meestal nog wel te vinden omdat ze de meeste personen in hun omgeving kennen. We hebben wel eens een woning in een klein dorpje gehuurd, waar we alleen de plaatsnaam hadden gekregen en een foto van de woning. Het was wat zoeken en vragen aan de enige persoon die we in het dorp zagen voordat we de juiste woning gevonden hadden.Een woning met een naam is dan een stuk handiger.

Het leek ons wel leuk om de woning een naam te geven. Maar ja, welke? Eerst dachten we aan de functie van de woning in het verleden. Het schijnt dat er een watermolen bij heeft gelegen.Dit lag niet aan het huis vast, maar daar vlak in de buurt. Een eeuwenoude molensteen in de tuin laat zien dat deze er geweest is. Maar verder is er niets van terug te vinden. Dus viel dat af.

Daarna dachten we aan de ligging. Maar ook dit is niet zo eenvoudig. Een naam als “Montagne Bourbonnaise”,“Chez le Ruisseau” of “Le maison dans la vallée” leken ons niet toepasselijk. En wat als we er iets van onze oorsprong in laten terug komen? Iets dat aan Nederland doet denken.De naam “Le Pays Bas” kwam al snel naar voren. Letterlijk vertaald is dat het lage land. Aangezien de woning op het laagste punt van de Hameau ligt, is dit de waarheid. Daarnaast is het meervoud van deze naam, de naam die in Frankrijk voor Nederland (De Lage Landen) wordt gebruikt. Dus de link was gelegd. Zo gezegd, zo gedaan. Nu nog een bordje om de naam op te schilderen. En een paar letters alleen is natuurlijk weer erg kaal. Dus wat heuvels, een riviertje en natuurlijk een watermolen om het geheel af te maken.