Februari 2012

We waren benieuwd hoe de woning er uit zou zien na enkele maanden afwezigheid. We hadden wel wat foto’s ontvangen van de zoon van de buurman. deze waren genomen toen er sneeuw lag.

Wat ons als eerste opviel, was dat de hoeveelheid spinnenrag minder was als andere jaren. En eingelijk zag het eruit of we er net een week ervoor waren geweest. Water en stroom werden aangezet en er gebeurde geen rare dingen. Later ontdekte we op 1 plek een kleine lekkage. Maar of dat nu door de winter was gebeurd, is niet duidelijk. Vorig jaar had het daar ook gelekt en we dachten het verholpen te hebben.

Het was de aansluiting van de warme kraan in de keuken. Thomas kroop dus nog maar eens een keer onderhet aanrecht. Het ringetje werd vervangen, maar dat gaf geen resulaat. Elke keer kwam er nog een druppel uit tevoorschijn. Na nogmaals gekeken te hebben bleek het flexibele slangetje vanaf deze aansluiting naar de kraan kapot te zijn. Het was afgebroken en daar kan geen ringetje tegen op. Dus maar om zo’n nieuw slangetje tijdens het boodschappen doen. Alleen bij thuiskomst bleek dat de aansluiting naar de kraan groter is als dat van het slangetje dat we gekocht hadden. Daar hadden we dus niet naar gekeken en we hadden ook maar 1 maat zien hangen met het moertje dat we hadden. Even om een ander gaan, is nog niet even. De winkel die dit soort spullen verkoopt is meer dan een half uur rijden weg. Maar om nu zonder warm water te blijven zitten, is ook lastig. Dus toch maar even heen en weer. Nu wel de juiste gevonden en na navraag ook het juiste verloopstukje gevonden. Dus kon Thomas zich weer in het keukenkastje wringen om het geheel aan te sluiten. Deze keer met een goede afloop.

Het huis was verder wel erg koud. Het was er -3 geweest en de kou zat overal in. Naast de openhaard werden ook alle electrische kachels ingeschakeld om het warm te krijgen. ‘s Avonds was het gelukkig al weer een aangename temeperatuur als je tenminste niet de keukenkastjes opendeed of met je blote voeten om de vloer ging lopen. Die waren nog koud en we waren tegelijk blij dat we ooit besloten hadden om een kleed te kopen voor de zithoek. Pas na enkele dagen kon je merken dat het huis weer wat warmer was geworden. Al was het ‘s nachts rond het vriespunt, beneden bleef het zo’n 14 tot 15 graden. En dat was de eerste dagen wel anders.

Gelukkig hielp de zon aan de buitenkant mee. Vanaf de eerste dag dat we er waren, hebben we bijna alleen maar de zon gezien. ‘s nachts koelde het dan wel erg af, maar overdag werd het erg aangenaam. Aan het eind van de week konden we zelfs buiten lunchen zonder een trui. Geen wind en volop de zon. Dan wil het wel. En dat terwijl het de week ervoor zelfs overdag amper boven nul kwam.

En in de tuin viel het ook allemaal mee. Natuurlijk was het onkruid bezig om te proberen terrein terug te winnen, maar dat was niet overtuigend. Het gras wat we in het najaar hadden ingezaaid, was goed opgekomen. Alleen de mol had zich in het oude grasveld genesteld. Dat was wat minder. Overal hopen grond. Het is maar de vraag hoe we die weg kunnen krijgen.

De volgende dag was de rust voorbij en begon de echte vakantie. We hadden een aantal dingen voorgenomen om af te maken in deze vakantie. Een ervan is natuurlijk de tuin onderhanden nemen. Omdat het mooi weer was, was dit geen probleem. Dus gingen we daar met frisse moed aan de slag. We hadden een nieuwe kettingzaag meegenomen. Deze was op benzine en leek krachtiger als de electrische. Die moest dus even uitgetest worden. Op de boom die we er eigenlijk uit willen hebben. Hij is hol en van de zomer zat er een nest in van Hoornaars. Dus de zaag maar eens geprobeerd op de eerste tak. En dat ging zo makkelijk dat het naar meer smaakte. ZOveel meer dat in plaats om iemand te vragen om deze 15 tot 20 meter hoge boom eruit te halen, we er maar zelf aan begonnen. In gedeeltes. En dat verliep eigenlijk heel voorspoedig. Eerst een paar enorme takken eruit, toen de kruin en daarna de rest. Het viel zoals gepland en binnen een dag was hij om. Maar dan begint het eigenlijk pas. Wat een puinhoop geeft zo’n boom. Veel takken en dikke stammen. Dus vuurtje maken buiten en daarop het kleine spul maar verbranden. Dikkere takken apart houden om stukken van 50 Cm te zagen voor de open haard en dan nog eens bedenken wat te doen met de hele dikke stam. Hoewel hij hol was, was het toch een heleboel hout. Pas aan het eind van de vakantie was al het hout verdwenen.Voordeel was wel dat we voldoende hout hadden om elke avond een kampvuur te maken, zodat we zelfs als de zon verdwenen was nog lekker buiten van de port, kaas en het uitzicht konden genieten. Dat was wel erg plezierig na een dag hard werken.

Al dat zagen levert ook veel houtsnippers op. Die hebben we gebruikt om rond een aantal fruitbomen en de haag te leggen. Hopelijk houd dat het onkruid wat tegen.

Maar we hadden ook afgesproken om binnen nog wat te doen. Het plafond in de kamer zou gewit worden en de plafond in de douche en WC zouden gemaakt worden. Dus vooral in de ochtend wanneer het buiten nog fris was, zijn we daar mee aan de slag gegaan. En dat soort dingen vergt altijd meer tijd dan je van te voren inschat.


Het resultaat mag er echter wezen. Naast het plafond zijn ook de muren bij de deuren en raam wit gemaakt en de wand bij de trap. Het ziet er zo al weer een stuk frisser uit.