Februari 2015

Zoals elk jaar proberen we in februari voor de eerste keer naar Frankrijk te gaan. We konden dit jaar haast niet wachten omdat de parkeerplaats achter in de tuin klaar zou zijn. Er zou een graafmachine komen, die wat grond zou afschrapen en dan grind zou storten. De reis duurde iets langer dan verwacht, doordat we bij Parijs een stukje om moesten rijden. De A1 was afgesloten. De meeste vertraging liepen we op, omdat er maar enkele tolpoortjes waren bij de afslag. Daardoor stonden we lang in de file, totdat we de mogelijkheid kregen om een telepeage poort te pakken. Dat scheelde deze keer echt veel.

Eenmaal aangekomen bleek dat er meer gebeurd was dan alleen de parkeerplaats. We hadden de buurman gevraagd om een offerte te maken voor de veranderingen aan de garage/schuur. Daarvoor zou de overkapping met de ijzeren golfplaten, een stuk muur en een afgetopte boom moeten verdwijnen. Hij gaf toen al aan dat het makkelijk zou zijn om dit met de machine te doen die voor de parkeerplaats toch zou komen. En ondanks dat we nog geen ja hadden gezegd op de offerte, was alles al verdwenen. En eerlijk gezegd zag dat er prima uit. Een mooie parkeerplaats met ruimte voor meerdere auto�s. Het voelde stevig aan. Als het nog niet gebeurd was geweest, hadden we onze auto nu niet daar kunnen zetten.

De volgende dag kwam de buurman langs en vertelde het een en ander. Hij had aan de burgemeester nog gevraagd of het toegestaan was en hij was het er gelukkig mee eens. Verder vertelde hij dat doordat de muur nu weg was, de opening vanaf de weg naar onze tuin zo open was, dat de koeien tijdens een verplaatsing zo onze tuin waren ingelopen en raden ons aan hier wat aan te doen. We hadden al vreemd staan kijken naar het grasveld, omdat er allerlei diepe putten in zaten. Maar de koeien verklaarden veel. Later kwamen we ook vlaaien tegen in de tuin. Dus ze waren echt overal geweest.

Het weer was wisselvallig. De eerste paar dagen was er wat regen en was het koud. Daarna kregen we enkele prachtige dagen waarbij we zelfs buiten hebben zitten lunchen. Uit de wind en in de zon was dat goed te doen. En daarna kregen we nog wat sneeuw. Gelukkig niet zoveel als dat men al had gehad. Het maakt het wel opeens weer een stuk kouder.

Door het afbreken van de overkapping en het weghalen van de metalen platen die achter in de tuin lagen, hadden we heel wat ijzer in de tuin. De buurman vroeg of wij daar nog wat mee wilden, maar eerlijk gezegd zouden wij niet weten wat. Franse houden er nogal van om dingen te bewaren die men later nog eens zou kunnen gebruiken. Wij hebben dat toch minder. Dus hij zou zorgen dat het weg ging. Mogelijk door dezelfde persoon die eerder de auto had opgehaald. Later in de week werd ik door een aantal mensen uit de buurt aangesproken over dat ijzer. Eerst zeiden ze dat de parkeerplaats er netjes uit zag en daar gelijk achteraan de vraag wat we met het ijzer gingen doen. Iedereen had er wel interesse in. We verwachten dan ook dat dit in mei allemaal weg is.

De buurman kwam nog een paar keer vragen over de renovatie die we door hem wilde laten doen. We hadden wat wensen, maar dat bleek een eind boven het budget te komen, waardoor hij met een ander voorstel kwam. De schuur zal nu niet verhoogd worden, want dat werd de meest ingrijpende verbouwing en dus ook de hoogste kosten. En hij had een bepaalde manier om het afdak te maken. Hij raadde aan dit alleen aan de garage te doen. Er zit een kleine hoek tussen de garage en de schuur, wat het er allemaal niet makkelijker op maakt. En zoals bij veel dingen, hoe lastigere, hoe duurder. Het idee van de buurman hebben we geaccepteerd en het is duidelijk wat de kosten zullen zijn.

Toevallig kwam ook het kadaster nog langs. Op een dag dat we terug kwamen, reed er een busje rond dat op zoek leek te zijn. Nadat we uitgestapt waren, kwam de man naar me toe. Ik dacht al wat moet ik gaan zeggen, want ik weet niet hoe iedereen heet en waar men dan woont. Nu was hij op zoek naar ons. Dus dat kwam goed uit. Omdat we de veranda hadden aangelegd, kwamen ze nu opmeten om het op het de kadestrale kaart aan te passen. Dus voor hen kwam het goed uit dat we er waren. Later kwam hij ook nog een vraag stellen over het beekje achter het huis. Zoals we al eerder hadden gezien, bleek hij vroeger anders gelopen te hebben en we dachten dat de persoon die alles had opgemeten bij de aankoop van het huis, dit had aangepast, maar blijkbaar niet. Nu zou men het gaan aanpassen.

En wat hebben we nu eigenlijk gedaan heel de week? Weer aardig wat. Al zeg ik het zelf.

  • Laura is druk bezig geweest met het schilderen van de keuken. Vorig jaar had ze de bovenkastjes gedaan, nu was de onderkant aan de beurt. Het is er echt van opgeknapt.
  • Thomas heeft een top uit de boom gezaagd en wat dode takken uit de boom naast de schuur. Dat was maar goed ook. Ondanks dat we de tak probeerden op te vangen, zakte hij op het dak van de schuur en braken 2 dakpannen. Als dat was gebeurd na de renovatie, hadden we dat zonde gevonden. Gelukkig hadden we nog wat pannen en hebben we ze vervangen.
  • Ik heb het houthok afgebroken. Eerst het hout wat er nog in lag naar het huis verplaatst. Het was koud en dan stook je dus heel de dag de kachel. Aan het eind van de vakantie was dat dan ook bijna op. Daarna het afbreken en uiteindelijk de stenen onder dat hok eruit gehaald. Dat waren nog mooie platte stenen die we goed kunnen gebruiken voor het pad waar we mee bezig zijn.
  • Een takkenhaag gezet om te voorkomen dat de koeien de tuin in lopen. Daar hadden we een aantal takken in gedaan van de boom die Thomas had omgezaagd. Maar dat was niet voldoende. Gelukkig ging men ook de omgevallen boom (die er bijna een jaar zo ligt) in stukken hakken, waardoor we hier enkele takken van konden gebruiken.
  • Een stenen muurtje om de stookplaats.
  • Opruimen van de tuin en van de zooi die door het afbreken van de overkapping was ontstaan.
  • Garage verder leeg gehaald. Ondanks dat we daar al mee bezig waren geweest, was dat toch nog wel even wat werk. De garage wilde we alvast zo leeg mogelijk hebben, omdat daar nu een vloer ingestort gaat worden.

Als je dat opschrijft is het weer aardig wat en kleine dingen ben ik vast nog vergeten. En wees niet bang, we hebben ook genoten. Sowieso van het buiten bezig zijn. Van het mooie weer en van het in Frankrijk zijn.