Herfst 2019

Deze herfst waren we van plan om de takkenhaag te vervangen door een heg. Daarvoor hebben we eerst gezocht wat een goede optie zou zijn en zijn uiteindelijk uitgekomen op een haag van laurier (Prunus laurocerasus). Deze blijft groen en is bestendig tegen vorst tot -25 graden Celsius.

De haag werd online besteld en 1 dag voor vertrek geleverd. Het was nog wel passen en meten om alles in de auto te krijgen, maar dat is gelukt. Naast de haag kon er niet al te veel meer mee. Dus alleen het hoog nodig werd nog meegenomen.

Op de heen weg hadden we veel regen. Soms kwam het met bakken uit de hemel. Het andere moment was het miezer. Maar op het moment dat we aan kwamen in Lapalisse was het droog en in Gouttelange kwam zelfs het zonnetje nog even te voorschijn. Dus mooi tijd om alles uit te laden en te beginnen met het afbreken van de haag. Het was de bedoeling om deze op te stoken. Door de vele regen was het hout echter behoorlijk nat en het koste moeite om een vuurtje te stoken.

De volgende dag hebben we een geul gemaakt waar de haag zou moeten komen te staan. Dit leverde iets meer problemen op dan verwacht. Natuurlijk hadden we gedacht dat we stenen zouden tegenkomen. Die zitten overal in de grond. Maar hier kwamen we eigenlijk meer puin tegen. Bakstenen, plavuizen, tegels en dakpannen. Je kon het zo gek niet verzinnen of het zat daar in de grond. Dat maakte het een stuk zwaarder.

Gelukkig viel het weer mee en hadden we nog niet veel regen. Dus in de loop van de middag konden de bomen geplaatst worden. Dat was eigenlijk nog wel aangenaam werk om te doen. Het zwaarste zat er op en nu konden we wat opbouwen. Al snel stond de haag en nog zo goed als recht ook. En toen we klaar waren, begon het te regen. Beter kon niet.

De rest van de week stond in het teken van het opruimen van de tuin. Dit hield niet alleen in om te snoeien en onkruid te wieden, maar ook om de parkeerplaats te voorzien van een rij stenen, De slootkant daar op te ruimen en tussen de haag en de stenen een veld met ooievaarsbek te planten. En dat allemaal tussen de buien door. Want geregend heeft het wel in deze week. Prima weer voor de haag.

Donderdag en vrijdag kwam dan eindelijk de zon te voorschijn en konden we ook het hout opruimen. Er moest nog wat gezaagd worden en we wilden een gedeelte alvast splitten, zodat we die konden gebruiken om te stoken. Uiteindelijk is alles gebeurd wat we in ons hoofd hadden en daarnaast natuurlijk nog tijd over voor port en lekker eten.