Pasen 2010

Door goede vrijdag vrij te nemen, kregen we met Pasen een extra langweekend wat natuurlijk een reden is om naar onze woning te vertrekken. Donderdag middag zijn we op weg gegaan en rond 10 uur ‘s avonds waren we in Gouttelange. Later dan verwacht omdat het bij Parijs erg druk was. Dit komt omdat we er net rond de spits waren en hoewel we niet dwars door Parijs gaan, hadden we er flink last van. Het was de bedoeling om daar iets vroeger te zijn, maar in België kwamen we ook in een file terecht. Er was wat gebeurd en toen we er langs reden, leek het of er spijkers op de weg hadden gelegen. Er stonden een 10 tal auto’s aan de kant van de weg en die we konden zien hadden lekke banden. Verder hadden ze zo te zien weinig tot geen schade.

Doordat we er op donderdagavond al waren, werden we op vrijdag uitgerust wakker en hadden heel de dag om iets te ondernemen. Deze dag zouden we gebruiken om naar de BricoDepot te gaan in Roanne. We hadden op internet gevonden dat dit een grote bouwmarkt moet zijn, die niet al te duur is. Prima voor ons Hollanders. Met behulp van de TomTom was de winkel snel gevonden. Een ruime winkel waar we mooie vloer- en wandtegels vonden.

Naast de Brico moesten er natuurlijk ook nog gewone boodschappen gedaan worden voor Pasen. Daarnaast beginnen de handen te jeuken om in de tuin te beginnen en zijn we bij een tuincentrum langs geweest. De eerste struik werd gekocht (een Amerikaanse sering), wat kruiden (Rozemarijn, Thijm en Salie) en knoflook. Van huis hadden we plantuitjes meegenomen. Deze hebben weinig onderhoud nodig, geeft wat vulling aan de lege tuin en levert nog wat lekkers op ook.

Ruimte in de tuin hebben we genoeg. De buurman heeft zijn bomen allemaal gekapt en dit geeft een weidse blik over het landschap. Daarnaast lijkt de tuin veel groter geworden. Natuurlijk moet er nog wel wat terug komen om structuur en diepte in de tuin te brengen, maar je moet met een lege tuin beginnen.

Tijdens het werken in de tuin kwam Laura enkele keren een slangetje tegen en huiden. Hier een foto. We weten niet wat voor soort dit is. Naast de slangetjes zaten er genoeg wortels van brandnetels, takjes van vorige beplanting en bamboe in de grond. Er werd dus flink doorgewerkt en al snel werden de uitjes en knoflook geplant, kreeg de struik een plekje en was er een hoekje gecreëerd waar de kruiden konden gaan groeien. Het begin is er, nu de andere 550 m2 nog.

Zaterdag hebben Thomas en ik voornamelijk op zolder doorgebracht. De aansluitingen voor de 4 lampen in het plafond moesten nog gemaakt worden. We zagen hier behoorlijk tegenop. De zolder is niet al te hoog en er ligt al heel lang isolatie materiaal. Als je maar wat verplaatst, ontstaan er stofwolken. Maar het moest een keer gedaan worden. Thomas dacht er gelukkig aan om de 2 kleine raampjes open te zetten, waardoor er nog een beetje frisse lucht binnen kwam. Eerst hebben we alles maar opzij gelegd waardoor we de vloer vrij kregen om de leidingen te leggen. Dat leverde zoveel stof op. Dus nadat de ruimte voldoende vrij was, zijn we een tijd van de zolder afgegaan, om het stof te laten zakken. Daarna viel alles gelukkig mee. De hotelschakeling voor de lamp op de overloop was eigenlijk snel aangelegd. Dit werkte motiverend. Al met al duurde het toch tot het eind van de middag voordat alles er in zat en we 4 werkende lampen hadden.

En we hadden nog energie over. Het weer was overdag niet al te best geweest, met behoorlijk wat flinke buien. Aan het eind knapte het wat op en zijn we verder gegaan met het afbreken van de houten schuur. Vrijdag hadden we alle dakpannen er al afgehaald. Die hopen we later nog ergens voor te kunnen gebruiken. Hoewel het gebouw er gamel uitzag, duurde het even voordat het eindelijk omver lag.

Zondag was een prachtige dag. Een dag om lekker buiten bezig te zijn. De resten van de houten schuur werden verbrand, een stuk van de tuin werd van onkruid ontdaan en de molensteen vond een plekje die mogelijk definitief is. Die was trouwens nog behoorlijk zwaar en we waren alle vier nodig om het te kunnen verplaatsen.

Naast het werken in de tuin, zijn we op pad gegaan om van de omgeving te genieten. De blaadjes beginnen net aan de bomen te komen, o.a. de prunus bloeit overvloedig en het gras heeft een fris groene kleur. Tijdens het rondrijden kwamen we aan bij de barrage de la Tache en Barrage du Rouchain. Het mooie weer nodigde uit om daar een wandelingetje te maken. We hebben genoten.

Helaas was het al weer snel maandag. Tijd om naar huis te vertrekken. Gelukkig maar voor korte duur. Eind April is de volgende mogelijkheid al weer.