Voorjaar 2010

De eerste mogelijkheid die we hadden na de Herfstvakantie was de Voorjaarsvakantie. De tijd daartussen was het niet mogelijk om te gaan. Met Kerst hadden we graag gewild, maar doordat de woning nog niet klaar is, was het daar op dat moment niet zo aangenaam. Zelfs in deze vakantie was het nog flink behelpen. De openhaard durven we niet aan te doen. De eerste poging daartoe, veroorzaakte zoveel rook en niet alleen in de woonkamer, dat we er niet zeker van zijn of de schoorsteen wel goed is. Het plan is om hier een insert te laten plaatsen waardoor we geen last meer zullen hebben van rook ontwikkeling.
We hadden ons voorgenomen om de vloer eruit te gaan halen en hadden wat zware beitels en hamers meegenomen om dit te doen.

De vloer in de douche zou het zwaarst worden, hadden we verwacht omdat deze een stuk dikker is. We hebben een opstapje om in de douche te komen. In de vloer liggen de afvoer van de douche, wastafel en keuken en de aansluiting van het koude water.

Vol goede moed begonnen we aan deze zware klus. Het begin ging zoals verwacht. De bovenlaag liet snel los. De laag daaronder was wat harder, maar met een beetje geweld, was dit te doen. En daaronder kwamen we de tommettes tegen. Totdat we een klein stukje richting de kamer waren gegaan. Daar stopte detommettes en werd de laag een echte dikke beton laag. En daar hadden we het gereedschap niet voor. Dit was niet wat we gepland hadden. Gelukkig was het avond en konden we eens rustig nadenken. Bijkomend probleem was, dat de meeste tommettes er gebroken van onderuit kwamen. De meeste waren gebarsten, waardoor het vocht ook eenvoudig naar boven kon komen. De volgende ochtend zijn we aan de andere kant begonnen en dat verliep zo vlot als verwacht. Na het nodig gezucht en gesteun, was er al een groot stuk verwijderd. En het aantal hele tommettes nam ook toe. Hoewel we er nooit genoeg zouden hebben voor de gehele vloer.

Op een gegeven moment werd de vloer aan de keuken kant trouwens ook steeds dieper. Als je dat zo zag, konden we begrijpen dat men er op den duur een nieuwe vloer op gestort had. Het was absoluut niet meer vlak. Het nadeel was wel dat we dus steeds meer beton tegenkwamen en onze toch al vermoeide armen er nog harder tegenaan moesten. Maar aan alles komt een einde. Zo ook aan deze klus. De grote hoeveelheid puin konden we eenvoudig afvoeren en werden daarbij geholpen door de oude buurman.

Deze kwam elke dag even polshoogte nemen hoe het allemaal ging en had dan altijd verhalen. Zo was de vorige bewoner bang dat de steunbalk niet voldoende zou zijn om de bovenverdieping te dragen. Dat was de reden waarom hij onder deze steunbalk een verticale steun heeft laten aanbrengen. Deze had hij gekregen van onze oude buurman. Hij keek er nog naar of het zijn kindje was. We waren in eerste instantie van plan om deze weg te halen, maar we konden hem net zo goed als hoeksteen gebruiken bij de muur tussen de keuken en de douche. Dan blijft het oude toch nog wat bewaard.
Ook vertelde hij ons over het feit dat het een tijd heel normaal is geweest om de tommettes af te dekken met een laag cement, om zo een nieuwe vloer te krijgen. En dat er op sommige plekken meer grond weg was, kwam door het riviertje dat in vroeger tijd dichter langs het huis had gelopen.

Verder had hij buiten over enkele van de bijgebouwtjes wat te vertellen. Ongeveer in het midden staat bijvoorbeeld een gebouwtje met een grote kookpot die op hout gestookt kan worden. Dit werd vroeger gebruikt om aardappels in te koken voor de varkens en om wekpotten te koken. Aan de deur en de hoeveelheid water in de pot, kon je duidelijk zien dat het al lang niet gebruikt is. Om deze te bewaren, zou heel wat werk gaan kosten. Daarnaast was de locatie niet handig. Daarom zijn we begonnen om deze af te breken. De binnen en buiten pot willen we bewaren. Een ander hokje ligt tegen de weg aan en heeft een mooi dakje. Onderaan bevind zich een deurtje. Als je deze opendoet zie je een diepe put met helder water, waardoor je de zandbodem kunt zien. Het bleek dat dit een bron/put is geweest, waar in het verleden de gehele Hameau water uit dronk. Elke dag kwam men langs om water te tappen. Dit kun je nu haast niet meer voorstellen. De bouw is verder nog stevig en we willen daar slechts een kleine aanpassing aandoen. We willen deze graag bewaren.

In de tuin ligt ook een grote molen steen. Deze is niet geheel meer rond. Zoals al eerder gezegd, heeft er bij het huis een oude molen gelegen. Deze molen werd aangedreven door de Ruisseau. Hier werden noten gemalen die in deze omgeving veel voorkomen. De gemalen noten werden daarna opgestookt en vervolgens geperst. Hier door kreeg je een heel smaakvolle notenolie. In een molen in � wordt nog steeds olie gemaakt op deze manier. We zijn vast van plan om daar eens te gaan kijken. De molensteen zal een leuk plekje krijgen in de tuin.

Ook in deze vakantie kwam de aannemer langs. Eerst om de Fosse Septic wat uit te leggen. Waar de uitstroom zat en waar het uitvloei veld precies lag ed. Een aantal zaken had ik al uitgebreid gehoord van onze oude buurman. En hij kwam ook voor het bekijken van de rest van de werkzaamheden die we door hem willen laten verrichten. Gelukkig was hij bereid om de rest van de vloer eruit te halen, want we kwamen echt niet verder. Daarnaast gaan alle leidingen door de vloer, waardoor we geen last meer zouden hebben van de opstap naar de douche. Ook werd er besloten om in het woongedeelte een wand te plaatsen voor de huidige wand. Ten eerste voor het wegwerken van de leidingen en ten tweede als isolatie. Zowel voor de kou als in de zomer maanden voor de warmte. We moesten nog wel aangeven wat we allemaal in de keuken zouden krijgen en waar we stopcontacten ed wilde hebben. Als dit allemaal klaar is, gaat het opeens wel erg hard.