Herfst 2009

Dit was pas met de Herfstvakantie. Ondertussen waren we aan het kijken wat er allemaal nog moest gebeuren. We waren er al lezend op verschillende websites achter gekomen dat er na verkoop vaak gecontroleerd wordt of de septic tank op norm is. Het is de bedoeling dat op een gegeven moment alle septic tanks in Frankrijk op norm zijn. Maar bij veel oude woningen waar meestal ook oudere mensen in wonen, kan men moeilijk verwachten dat er nog geïnvesteerd wordt in iets wat je helemaal niet ziet. Bij verkochte woningen gaat men er vanuit dat de nieuwe bewoners nog wel wat geld over zouden hebben en worden deze wat vaker verrast met een bezoek, waar dan net zo vaak geconstateerd wordt dat defosse septic niet op norm is.

Op een van de websites kwamen we een Nederlandse aannemer tegen die zich gevestigd had in de Montagne Bourbonaisse. En wat is er nu eenvoudiger dan in je eigen taal kunnen uitleggen wat je wilt. Dus voor in de herfstvakantie werd er een ontmoeting gepland.

De vakantie zou Omdat we nog veel meer spullen hadden die richting Frankrijk moesten, werd mijn zwager weer bereid gevonden om met een busje te rijden. Nu kon de rest allemaal mee. Weer dachten we het zo te kunnen doen door een nacht door te rijden en een halve dag winst te pakken. Alleen was er deze keer geen tijd om voor het vertrek te gaan slapen, waardoor de laatste kilometers voordat de zon opkwam erg zwaar werden. We hebben het gered, maar vraag niet hoe. Dit was eens maar nooit meer.

De vakantie zou gebruikt worden om de boven verdieping af te maken, afval naar de dechetterie te brengen, de muur in de kamer eruit te breken en hout op te ruimen. Omdat er nogal wat bomen stonden, hadden we een elektrische kettingzaag gekocht. Hakken met een bijl is leuk, maar voor de hoeveelheid bomen wel erg zwaar.

De eerst boom die omgezaagd zou worden, stond midden in de tuin en behoorlijk in de weg. We hadden het goed bekeken. Als we hem aan deze kant inzagen en dan aan de andere kant, zou hij precies de goede kant opvallen. Dit liep echter iets anders. De boom helde enigszins over en al snel kwam de zaag klem te zitten De boom wilde de andere kant opvallen als dat wij gehoopt hadden.

Het loskrijgen van de zaag koste de nodige moeite. Toen hij eindelijk los was, bleek al gauw dat hij echt de verkeerde kant op zou gaan vallen. Als we niet zouden uitkijken zou dit recht op het huis zijn. Uit alle macht werd er aan de boom getrokken, zonder dat er ook maar enige medewerking werd verleend door deze boom. Gelukkig stond er dicht bij het huis een andere boom die deze onwillige opving en er voor zorgde dat hij net niet de woning zou raken. Zo leer je dat niet alles zo eenvoudig is als dat je denkt en dat voorzichtigheid geboden is. Gelukkig liep alles goed af.

Naast de dunne takken van deze boom, lag er ook nog een stapel takken van vorige snoeibeurten door iemand die we niet kenden. Al met al genoeg om een flink kampvuur te maken. En daar hadden we wel zin in na dat spannende avontuur. Eerst maar wat stenen neergelegd als een vuurkring. Al snel branden er een lekker vuurtje. Het bleek heerlijk om hierbij een portje te drinken en een stukje kaas te eten. En dat deden we dus ook maar. Elke avond voor deze hele week. Er was nogal wat oud hout te vinden, waardoor het vuur bijna de gehele week gebrand heeft. Elke ochtend was het even opporren en konden we weer verder. Het ruimde in ieder geval lekker op.

Naast het genieten moest er natuurlijk ook nog echt gewerkt worden. En de bovenverdieping was zover af als dat we verwacht hadden. De muur in de kamer was echter een heel ander verhaal. We dachten dat dit een holle muur zou zijn, net als boven het geval was. Totdat we probeerden hem eruit te halen. Achter de gipsplaat bleken betonnen blokken te zitten die veel gebruikt worden in Frankrijk. Zelfs voor het opbouwen van gehele woningen. De blokken bevatten holle gedeeltes. Dit viel zwaar tegen. Mijn zoon gaf aan dat we eerst een horizontale breuk zouden moeten maken over de hele lengte van de muur. En dan in het midden een verticale. Hierdoor zou de stevigheid uit de muur zijn en zouden we de overige stukken er eenvoudiger uit krijgen. Nu valt dit eenvoudig nogal tegen. We hadden een vuistje als gereedschap en dit is niet het ideale gereedschap. Toen er uiteindelijk een horizontale en verticale breuk was, ging het wel wat vlotter.

De muur leverde echter heel veel meer puin op dan voorzien. De eerste vracht hebben we naar de dechetrie gebracht. Toen we terugkwamen, was de oude buurman met een aantal kennissen hout aan het hakken voor de winter. Hij zag dat we puin hadden afgevoerd en kwam gelijk naar ons toe dat we dat beter hadden kunnen aangeven. Het puin was bijvoorbeeld goed geschikt om gaten in enkele wegen op te vullen en werd op vele plaatsen gebruikt. De rest van het puin konden we bij de weg zetten en werd opgehaald met een tractor. Dat is nog wel eens wat anders dan dat we gewend waren. Zo zie je maar dat een goede buur je enorm kan helpen.

Bij het verwijderen van de laagste laag van de muur, zaten we onder de vloer en moesten we de strijkvloer weghalen. Tot onze verbazing kwamen we daaronder tegels tegen. Door wat meer weg te hakken, zagen we dat het oude tommettes waren. En om heel eerlijk te zijn, zou ik dat erg mooi vinden om op de vloer in de woning te leggen. Maar deze zijn behoorlijk prijzig. Omdat de vloer eigenlijk te hoog ligt, niet geheel horizontaal en er vocht vanuit de vloer omhoog trok, hadden we al het idee om de vloer eruit te halen en een nieuwe te laten storten. Nu we deze tomettes tegenkwamen was dat een reden te meer om dit te doen. Dat zou mooi in het volgende bezoek kunnen.

Op een dag is ook de aannemer langs geweest om afspraken te maken over de werkzaamheden die we wilde laten uitvoeren. Naast de Sauffe Septic, zou hij ook een verhoogd terras aanbrengen achter het huis. Dit waren we pas later van plan, maar omdat hij er van uitging dat er grond over zou blijven door het plaatsen van de Sauffe Septic, leek het verstandig om het terras gelijk aan te leggen, zodat de overtollige grond hier in zou kunnen. Hoewel nog niet gepland, zouden we dan wel een eind verder zijn met de tuin dan gedacht. En zo te horen mochten we blij zijn dat we dit nu zouden doen, dan over een paar jaar. Omdat door het graafwerk de gehele tuin overhoop gehaald zou worden. Nu was het toch nog niets en mogelijk over een paar jaar zouden we net klaar zijn.