Herfst 2012

Zoals elk jaar, gaan we in de herfstvakantie naar Frankrijk toe om de boel winter klaar te maken. De reis verliep voorspoedig en zonder enkel oponthoud kwamen we aan.

Het eerste wat we gingen doen was natuurlijk een rondje rond het huis. Vooral om nu in het echt te zien wat onze ouders hadden gedaan in de drie weken dat ze na ons in de woning zijn geweest. Een belangrijk punt is dat er voor elke raam horretjes zijn gemaakt. Aan de voorkant met de grote ramen, zijn ze zo gemaakt dat ze ook er uit kunnen. Dit omdat de luiken ook nog open en dicht moeten kunnen. Aan de achter kant zijn het maar kleine raampjes zonder luiken en zijn ze vast gemaakt. Dit gaat volgend jaar zeker helpen met het beheersen van de temperatuur. Nu werden de ramen dicht gedaan omdat er veel vliegen binnen kwamen als ze ‘s nachts open stonden. Die hebben geen kans meer.

Veder heeft Pa naar de luiken gekeken en die van de deur aan de achterkant verbeterd zodat hij nu goed afsluit. De andere luiken zijn bijgewerkt. De gaten en verrotte plekken zijn weg gewerkt en het ziet er in het geheel beter uit. Op de planning staat dat we ze willen vervangen, maar daar is nog geen tijd aan gekoppeld.

De tuin was weer aardig verwilderd, hoewel je toch de planten er nog goed door heen zag. Het gras was goed gegroeid. Zeker het laatst ingezaaide stuk. Dat heeft een mooie groene kleur en wordt niet zo lang als het andere. Daardoor is het makkelijker te maaien. De bedoeling was om dit jaar weer een stuk van zo’n 80 vierkante meter in te zaaien met dit gras.

De auto was al snel uitgepakt. De dakkoffer zat vol met plantjes, die allemaal een plekje zouden krijgen. Veel plantjes waren in de aanbieding gekocht of kwamen uit eigen tuin. En als het goed is, zijn er een aantal bij die vlinders aan trekken. Het afgelopen jaar zagen we al meer vlinders en hopen dat dit blijft toenemen. Ook hadden we een kastanje boom(pje) gekregen. Deze was in 2009 geplant en ze wilden hem niet langer in hun tuin. Kwam voor ons goed uit. Zeker omdat we het huis in 2009 gekocht hebben.

De eerste taak van deze week was de tuin. Zoals gezegd wilde we een groot stuk gras inzaaien. Dat moet dus eerst gespit worden. Helaas was er een groot stuk waar de aannemer, die de septic tank heeft gelegd, de kiezels had gestoort voor in het uitvloei veld. Natuurlijk had hij niet alle steentjes meegenomen en dat spitte beroerd. Het duurde vrij lang voordat we er helemaal doorheen waren.

Ondertussen deden we natuurlijk ook andere dingen in de tuin en er zijn weer de nodige kruiwagens met onkruid uit de tuin gehaald. Thomas heeft een aantal dode taken uit een boom gezaagd en de hazelaar die over de schuur hing, is afgezaagd.

Er was nog een wens van Miranda die we in vervulling hebben gebracht. Ze wilde graag een takken haag. We hebben dat in Leuven gezien en dat zag er leuk uit. Daarnaast gaan er allerlei vogels enzo in zitten en kun je er planten tegenaan laten groeien. We zijn benieuwd hoe ver dit inzakt en hoe het er dus volgend jaar uit zal zien.

Het weer was fantastisch. Tot en met Donderdag hadden we heerlijke temperaturen en veel zon. We konden in onze t shirt buiten bezig zijn en er waren zelfs dagen bij dat we in korte broek aan de slag gingen. ‘s Avonds maakten we nog wel een kampvuur om het nodige afval te verbranden, maar tot de zon weg zakte was dit eigenlijk niet noodzakkelijk. Het blijft natuurlijk wel gezellig.

Op Donderdag waren we klaar met het gras inzaaien. Dat was maar goed ook. Vrijdag en Zaterdag was het er geen weer meer voor geweest. Veel regen en daarna een frisse wind, zorgde er voor dat we liever binnen bezig waren.
Ook daar wilde we nog een aantal kleine tijdrovende klusjes doen. Laura had in de loop van de week de muren die in de zomervakantie gestuct waren, voorzien van pleister laagje. Daardoor knapte het een stuk op. Het is nu weer 1 geheel. Daarnaast zijn de laatste stukjes van de muur gevoegd, de gordijnen bij ons op de slaapkamer opgehangen en op de andere kamers verbeterd, vensterbankje in onze slaapkamer en een aantal schotjes boven de balken geplaatst. Al met al is er weer heel wat af gekomen.

En natuurlijk hebben we daarna nog lekker genoten ook. Het weer zat mee, de kaas en port waren lekker, heerlijk kunnen koken en het uitzicht blijft prachtig met al die herfst kleuren.
De laatste dag werd alles afgesloten voor de winter aangezien het helaas de laatste keer is dat we er dit jaar zouden komen. De checklist werd er bij gepakt om er zeker van te zijn dat er niets vergeten werd.