Herfst 2010

Tijd om weer een weekje naar Frankrijk te gaan. De aannemer had zijn ding gedaan en dus kon er weer volop werk verricht worden. Maar het belangrijkste was nog wel om er te komen. De laatste week voor de vakantie kwamen er steeds meer onheilspelende berichten in het nieuws over het afwezig zijn van benzine in Frankrijk. Dit vanwege een staking om de pensioenleeftijd te verhogen. Op de vrijdag voor het vertrek heeft het leger ingegrepen en er zou in korte tijd bij de meeste benzine stations weer benzine aanwezig moeten zijn. Maar ja. Eerst zien dan geloven. Voor de zekerheid hebben we zelf maar een voorraad benzine meegenomen. (zo`n 45 liter) zodat we zeker nog een stuk konden rijden. Het idee was om vlak voor de Franse grens nog te tanken en dan op een gegeven moment te kijken of de benzine stations al benzine hadden. En als dat niet zo was en de tank raakte leeg, zouden we met de meegebrachte benzine nog altijd terug kunnen komen. Bij het laatste benzine station in Belgie was het behoorlijk druk met Nederlanders. Dus met een volle tank gingen we de grens over. Elke benzine station die we voorbijkwamen werd bekeken of er auto`s stonden te tanken. En gelukkig leek het erop of dit ook het geval was. Nadat de tank zo ongeveer half leeg was, hebben we voor de eerste keer in Frankrijk getankt en dat ging zoals normaal. We hadden al een aantal tankwagens zien rijden en hadden goede hoop dat de stations aan de snelweg waren voorzien van benzine. Later de week hadden we ook geen problemen. Bij de benzine station waar we meestal gingen was er alleen geen Diesel meer. Gelukkig hebben we een benzine auto, dat in tegenstelling tot de meeste Franse.

De woning zag er prima uit. Zoals we enkele weken eerder al hadden kunnen constateren. De aannemer had alles uitgevoerd wat we gevraagd hadden. Nieuwe vloer, nieuwe afvoer, waterleiding en elektriciteit, Nieuwe stoppenkast en muren tussen de douche, wc en kamer.

Het eerste wat er moest gebeuren, was het aansluiten van het toilet. Alleen miste we het nodige aansluitingsmateriaal, zoals een aansluiting van het water en de afvoer. En omdat we deze nog niet hadden, was het eerste wat we deden na het uitladen, weer op pad gaan naar de brico winkel. Het was wel zoeken naar de juiste materialen, omdat je de winkel niet echt kent. Uiteindelijk vonden we een kraan en een afvoerbuis. Omdat we er niet zeker van waren of het toilet op dezelfde hoogte zou zitten als de afvoer, kozen we een flexibele buis. En het bezoek aan deze winkel leverde ook een lege blaas op door een bezoek aan het daar aanwezige toilet. Dat was wel nodig na zo`n autorit. En je weet maar nooit hoe lang het nog duurt, voordat het toilet is aangesloten. Bij thuiskomst bleek dat de flexibele buis wel handig was, maar zorgde er voor dat de WC een eind de ruimte in kwam. De pot stond zo`n 10 cm verder van de muur als we verwacht hadden. En dat is op een toch al niet al te grote ruimte wel erg veel. Bij een later bezoek hebben we daarom toch maar een rechte aansluiting gekocht en de pot iets hoger gezet, zodat deze goed aansloot. Dat gaf een heleboel meer ruimte.

Dus kon er betegeld gaan worden. Het begin verliep prima, het eerste probleem ontstond bij het aansluiten van de douchekraan. De kraan die we gekocht hadden, had een hart afstand van 15 cm en de afstand van de kraan in de muur was 12 cm. Zelfs na lang zoeken kwamen we geen kranen tegen met deze afstand en na wat vragen, kregen we verloop beugels. Alleen het volgende probleem was, dat die eigenlijk weer te ondiep waren, of de kraan aansluitingen te diep lagen. Hierdoor werkte de aansluiting niet goed en bleef het lekken. Zonder de afdekdoppen ging het wel, en kon de kraan aangesloten worden, hoewel niet optimaal. Daar moet nog naar gekeken worden.

De vloer was een karwei. Er moest behoorlijk wat tegellijm onder en het ging niet helemaal zoals gewenst. Voor de zekerheid is er een drempel gelegd na de douche, zodat we er zeker van zijn dat het water niet heel de woning inloopt.


Ondertussen was Laura begonnen met de balken aan het plafond. Eerst beschermen met Xylophene en daarna voorzien van een beits laag. Zeker de nieuwe balk, de stukjes balk waar de oude muur stond en de oude balk die we in een eerder bezoek hadden bloot gelegd, knapte hiervan op. Door de beits werd het allemaal een geheel. Veel werk, maar wat wel een heel mooi resultaat opgeleverd heeft.

Buiten was al het oude hout en de verzamelde rotzooi tijdens de zomer, klaar om verstookt te worden. Een vuurkring was zo gemaakt. De zaterdag viel er nog wat regen en was het niet te doen. Maar de dagen daarop ging het prima. Zelfs elke dag een stukje beter. Het weer werkte goed mee. Een glaasje en een kaasje bij het vuur was nog steeds aangenaam. En dat tot bijna 7 uur `s avonds. Dat verwacht je toch niet in deze tijd.

`s Morgens was het erg fris. De thermometer stond rond de -1 C. De weide zagen wit, maar zodra het zonnetje doorkwam ging het prima. Vanaf dinsdagmiddag hebben we zelfs elke middag uit de wind in de zon kunnen lunchen. De temperatuur lag op een aangename 20 C. Het leek wel vakantie.

Een ander klusje dat nog moest gebeuren was het repareren van het gras. De aannemer was met zijn 4wheeldrive tot aan de achterdeur gereden. Dwars over het pas ingezaaide gras. En omdat het nogal nat was, waren de sporen overduidelijk aanwezig. Deze hebben we maar opgevuld met grond en nieuw gras ingezaaid. Volgend jaar zie je er waarschijnlijk niets meer van.

Natuurlijk kwam ook de 80 jarige buurman geregeld langs. En dat is altijd gezellig. Een van de keren vroegen Thomas en ik hoe hij houtblokken klieft. Hij had vorig jaar een hele stapel hout en dat was allemaal netjes gekliefd. En eerlijk gezegd zien wij hem niet met een enorme splijtbijl, de blokken in tweeën hakken. Dat is leuk in films en zo, maar het leek ons niet de methode die hij gebruikt. Natuurlijk was hij bereid om dit haarfijn uit te leggen. De eerste dag vertelde hij ons hoe hij dat deed en de dag daarop stond hij opeens achter in de tuin met zijn gereedschap om het goed voor te doen. Thomas was een goede leerling en hij stond later behoorlijk te zweten (het zonnetje scheen weer lekker). Een groot deel van de houtvoorraad is nu netjes gekliefd.

Het tegelen en dergelijke was veel werk. Eigenlijk wat meer als gedacht/gehoopt. Waardoor pas op Vrijdag eigenlijk de douche zover gereed was om de vloer er in te gaan leggen. Van zelf douche kwam dus niet zo erg veel en we hebben ons moeten behelpen op de ouderwetse manier met een emmer. Gelukkig was er wel warm en koud stromend water, want het beekje was toch wel heel erg koud.

We hadden in Nederland tweede hands een badmeubel op de koop getikt. Alleen bleek dat de doucheruimte wat te klein was voor dit badmeubel. De spiegel was al zo`n 90 cm breed, terwijl we maar plek hebben voor 70 cm. Vandaar dat er een bezoek werd gebracht aan de bricot depot waar we een geschikt meubel vonden. De volgende dag zouden we deze in elkaar gaan zetten. Toen bleek dat de speigel gebroken was. Omdat we begrepen hadden dat er donderdag nogal wat stakingen aan de gang zouden zijn, zijn de dames vrijdag terug gegaan naar de bricot depot. En ze kwamen weer met een hele spiegel terug. Eerlijk gezegd ben ik daar best trots op. Het is nogal wat als je bij zo`n balie moet gaan uitleggen wat er aan de hand is. Gelukkig bleken ze bij de Bricot Depot erg klantvriendelijk en werden ze snel geholpen.